Vragen

Ik heb een vraag

Wil je een ballonvaart bestellen maar twijfel je?
Zoek je een leuk onderwerp voor je spreekbeurt?

Contacteer je piloot persoonlijk. Hij beantwoordt al je vragen.

Via mail: gert@recover-ballonvaarten.be

Bel: +32 474 42 42 35

Of stel je vraag op Facebook of Twitter

Veelgestelde vragen

Wanneer kan je ballonvaren?

In de winter kunnen we op elk moment van de dag vliegen. In de zomer zijn we afhankelijk van de thermiek en kan dit enkel in de voormiddag of tegen de avond. Heteluchtballonvaarten zijn afhankelijk van de thermiek

(Thermiek zijn opstijgende warme luchtbellen), dus enkel als de thermiek laag is, kunnen we veilig varen. Daarom kunnen we in de zomermaanden best opstijgen in de vroege ochtend, net na zonsopgang. ‘s Avonds zijn de omstandigheden ideaal een paar uur voor zonsondergang. In de wintermaanden is er echter bijna geen thermiek, waardoor we, als de weersomstandigheden het toelaten, gedurende de hele dag door kunnen opstijgen.

Er mag zeker niet teveel wind staan en de zichtbaarheid moet goed zijn zodat je optimaal kan genieten van het spectaculaire uitzicht. Ook bij regen of kans op onweer stijgen we niet op. Wanneer een vastgelegde vlucht niet kan doorgaan omwille van de weersomstandigheden maken we onmiddellijk een nieuwe afspraak.

Wil je zelf een opstijgplaats kiezen voor een uniek event? Contacteer je piloot voor advies.

Kan ik zelf de opstijglocatie uitkiezen?

Een opstijgplaats moet aan een aantal voorwaarden voldoen voor er met een heteluctballon mag opgestegen worden:

  • het grasveld moet minimaal 70m x 70m zijn

  • er mogen geen obstakels aanwezig zijn

  • de opstijgplaats moet ver weg zijn van hoogspanning

  • de landeigenaar moet zijn toestemming geven

  • de gemeente moet een vergunning uitreiken

  • aan de vergunning zijn kosten verbonden

  • het duurt meestal 4 à 5 weken voor we deze vergunning kunnen krijgen

Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is veilig. Onze ballonnen zijn afkomstig van ‘s werelds beste constructeur en ondergaan jaarlijks een strenge keuring door het Bestuur der Luchtvaart. Elke passagier afzonderlijk is héél goed verzekerd. We zijn lid van Profballon, de professionele federatie van Belgische ballonvaarders.

Hoe lang duurt het eer we opstijgen?

Na de kennismaking met de deelnemers en de piloot maken we de heteluchtballon klaar. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Je mag steeds een handje helpen bij het opstellen van de ballon.

Heb ik speciale kledij nodig?

We raden goede sportieve kledij aan, aangepast aan de tijd van het jaar. Het is in de lucht niet kouder dan op de grond. We zitten immers met een heteluchtballon boven ons hoofd. Je kan evenuteel een muts , hoed of pet meenemen ter bescherming van je hoofd tegen de hitte van de brander.

Wanneer we ‘s ochtends varen zijn stevige waterdichte schoenen of laarzen aanbevolen. We landen meestal in het grasvelden of velden die nog nat zijn van de dauw. Stevige schoenen zijn sowieso een aanrader, hoge hakken zeker niet.

Ik heb een beetje hoogtevrees, moet ik me zorgen maken?

Hoogtevrees komt in een ballon bijna niet voor. De mand hangt zeer stabiel en stil in de lucht.

Is er een volgwagen?

Onze jeep met aanhangwagen volgt de ballonvlucht op de grond. De piloot van onze luchtballon staat in direct radiocontact met de chauffeur en geeft hem aan welke route hij best kan volgen. Je kan met de wagen onze jeep  volgen. Wij respecteren uiteraard het verkeersreglement en rijden niet te snel. Op sommige plaatsen is er tijd om even uit te stappen en de ballon te zien overvliegen.

Is er veel wind hoog in de lucht?

Een ballon drijft met de wind mee. Daarom is het in de mand windstil. De passagiers en de crew kunnen in de mand op de kaart de reisroute volgen zonder last te hebben van de wind. Er zal dan ook niet snel iets wegwaaien.

Kan ik foto’s maken?

Tijdens de ballonvlucht kan je gerust foto’s nemen met uw fototoestel, camera of GSM. De toestellen zijn niet verzekerd. Let dus goed op dat je niets laat vallen.

Wie mag meevliegen?

Kinderen zijn van nature gek op avontuur en zeker op ballonvaren. Toch is de beste leeftijd voor een ballonvlucht vanaf 7 – 8 jaar. De mand is immers 1m20 hoog. Op die leeftijd kunnen ze al probleemloos over de rand kijken. Hou er wel rekening mee dat je tijdens een ballonvaart gemiddeld 1 uur rechtstaat. Op de rand leunen kan wel. De landing kan een schok geven. Mocht je een medisch probleem hebben, raadpleeg vooraf zeker de dokter en breng de piloot op de hoogte.

Hoe verloopt de landing?

De richting van de ballonvaart hebben we niet in handen. We zijn afhankelijk van de windrichting en kunnen vooraf niet bepalen waar we zullen landen. We rekenen bij de landing ook steeds op de gastvrijheid van landbouwers en landeigenaars. Hierbij trachten we de dieren niet te laten schrikken en zo weinig mogelijk schade aan te richten. We wandelen dan ook nooit door de gewassen.

Landen met een heteluchtballon is in principe een proces dat omgekeerd is aan het opstijgen. Door de lucht te laten afkoelen wordt het soortelijk gewicht van de lucht in de ballon hoger en zal hij gaan zakken. Door de brander af en toe even aan te steken, kan de daalsnelheid onder controle gehouden worden.

De landing zelf kan nog steeds een schok veroorzaken. Je piloot geeft duidelijke instructies.

Na de landing duurt het ongeveer 30 minuten om de luchtballon en de mand op te bergen.

Ben ik verzekerd?

Over de verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. Je hoeft dus zeker geen extra verzekering te nemen. Onze ballon en passagiers zijn goed verzekerd. Trouwens, ballonvaren is over het algemeen zeer veilig. Er gebeuren zelden ongevallen.

Waarom je eigen bedrijfsballon?

Je ziet vaak gesponsorde heteluchtballons overvliegen op mooie dagen. Telkens weer roepen ze beelden op van avontuur en warme zomerdagen. Een bedrijfsballon is een goede investering en verassend genoeg goedkoper dan je zou vermoeden. Vooral als je de ROI (return on investment) bekijkt. Voor meer info contacteer je gerust onze piloot.

Met zakenpartners en collega’s in de lucht?

Samen een ballonvaart ondernemen maakt het zakelijk contact meer persoonlijk, minder formeel en ontspannen. Een uniek (zakelijk) avontuur. Contacteer je piloot en ontdek wat er mogelijk is.